Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Enhetlig hantering – köpa/sälja/dela/rätta

En viktig ambition med universitets ekonomimodell är att vi ska bokföra på ett enhetligt sätt – för att underlätta bokföringen och för att underlätta uppföljningen.

Våra ekonomiska händelser ska hanteras och konteras på ett enhetligt sätt:

  • Vi köper varor/tjänster och får såväl interna som externa leverantörsfakturor via Lupin. Anläggningstillgångar konteras på preliminärkontot för anläggningstillgångar och alla andra inköp på utgiftskonton.
  • Vi säljer varor/tjänster och fakturerar såväl interna som externa kunder via Raindance. Kontering på inkomstkonton (avgift, uppdrag).
  • Vi rekvirerar eller får direkt inbetalt bidrag i Raindance. Kontering på inkomstkonton (bidrag).
  • Vi delar i efterhand på intäkter och kostnader; fördelar dem vidare inom universitetet. Ursprunget finns i någon av händelserna ovan och samma konto-finansiär-motpart används i både debet och kredit. Det är aktivitet som ändras.
  • Vi rättar en felkontering, oavsett ursprung. Det är endast för lön inklusive arvode som huvudregeln är att rätta i Primula. Det finns två huvudtyper av rättelser:
    - Rätta vilken del av verksamheten intäkten/kostnaden bokfördes på: Samma konto-finansiär-motpart som användes vid bokföring av den ursprungliga ekonomiska händelsen används i både debet och kredit. Det är aktivitet som ändras. Liknar fördelning, men här är det en felkontering som rättas.
    - Rätta information om affärshändelsen: Samma aktivitet som användes vid bokföring av den ursprungliga ekonomiska händelsen används i både debet och kredit. Det är konto och/eller finansiär (ev motpart) som rättas.

Fördelningar i efterhand görs i bokföringsorder. Även de flesta rättelser av felkonteringar görs i bokföringsorder, oavsett ursprung, med hänvisning till källan (till verifikationen/fakturan). Det är endast för lön och arvoden som huvudregeln är att rätta i Primula.

Översikt Bokföringsorder och verifikationstyp (PDF 193 kB, ny flik)

Läs mer om att köpa och sälja – hanteringen av fakturor

Läs mer om att rätta och dela

Kontaktinformation

Postadress
Lunds universitet
Sektionen Ekonomi
Box 117
221 00 Lund

Besöksadress
Sandgatan 5, Lund

Internpost
Hämtställe 31

Kontakta oss via vårt supportformulär

 

Skärmbild av sektionen Ekonomis supportformulär.