Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Kontroll av företag

En del oseriösa företag fakturerar utan att beställning är gjord. En del av de företag som anses som oseriösa finns på Svensk Handels Varningslista för näringsidkare.

Kontrollera alltid om någon på din institution verkligen beställt det du fått en faktura på. Det förekommer att blufföretag och företag med oseriösa försäljningsmetoder ställer ut fakturor. Det är viktigt att följa Svensk Handels råd när du hanterar dessa. Tänk på att alla företag inte finns med på listan.

  • Läs alltid noggrant igenom ALLA erbjudanden och fakturor!
  • Se till att din personal känner till vem/vilka som har rätt att skriva på beställningar i någon form.
  • Glöm inte att informera extra- och sommarpersonal då sommaren är en period då dessa företag är särskilt aktiva.
  • Var alltid misstänksam mot företag som säljer via telefon eller e-post.
  • Observera att vissa erbjudanden kan se ut som ändringsblanketter eller fakturor men de har i väldigt liten text någonstans ordet Erbjudande. Läs den finstilta texten noga!
  • Det förekommer också att vissa av företagen på listan skickar ut så kallade ångerblanketter till de som framfört klagomål om att de inte gjort någon beställning av den aktuella varan eller tjänsten. Tänk på att om du skriver under ångerblanketten medger du därigenom att du har gjort en beställning!
  • Ibland hävdar företrädare för företag på listan att de samarbetar med Svensk Handel, finns där av misstag och att de ska tas bort. Observera att Svensk Handel inte på något sätt samarbetar med företagen på listan, oavsett om detta påstås. Listan uppdateras dagligen.
  • Det förekommer också att företag kapas, både när det gäller namn, e-post och kundreskontra. Om ni får information t ex om ändrade betaluppgifter på en befintlig faktura, ska ni kontakta sektionen Ekonomi, Fakturahantering och utbetalningar.

Svensk Handels Varningslista (extern webbplats)

Hantera bluffaktura – information från Svensk Handel (extern webbplats)

Om din institution betalat av misstag eller på annat sätt får problem med denna sorts företag kontakta avdelningen Juridik vid sektionen Juridik och dokumenthantering.

Privatpersoner omfattas av annan lagstiftning och hittar information på Konsumentverkets hemsida samt hos den kommunala konsumentvägledningen.

Kreditupplysning

Sektionen Ekonomi har tillgång till ett kreditupplysningsverktyg. Härifrån kan hämtas information bland annat om ett svenskt företag har F-skattebevis, är aktivt i momsregistret, registrerat som arbetsgivare eller har betalningsanmärkningar. Skicka en förfrågan via sektionen Ekonomis supportformulär när du behöver sådan information (se Kontaktinformation).

Kontaktinformation

Sektionen Ekonomi

Avdelningen Fakturahantering och utbetalningar

Kontakta oss via vårt supportformulär

Sektionen Ekonomis supportformulär